20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
Przedmioty dla kierunku: technologia żywności i żywienia człowieka
1. Analiza i ocena jakości żywności
2. Aparatura przemysłu spożywczego
3. Automatyka w produkcji żywności
4. Bezpieczeństwo i ergonomia
5. Biochemia
6. Biotechnologia żywności
7. Chemia
8. Chemia i toksykologia żywności
9. Chemia żywności
10. Dodatki do żywności
11. Ekologia i ochrona środowiska
12. Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych
13. Elektyw do wyboru:
- Analiza sensoryczna żywności;
- Nowoczesne metody utrwalania żywności;
- Wdrażanie systemu HACCP do praktyki przemysłowej;
- Żywność wygodna;
- Przetwórstwo biaÅ‚ek zbóż;
- Przetwórstwo nasion roÅ›lin strÄ…czkowych;
- Zapewnienie bezpieczeństwa żywności,
- Właściwości lecznicze roślin uprawnych;
- Dodatki do żywności.
14. Enzymologia
15. Fizjologia człowieka
16. Fizyka
17. Gastronomia
18. Genetyka
19. Gospodarka wodno-ściekowa
20. Informatyka stosowana
21. Inżynieria procesowa
22. Jakość a technologia przetwórstwa
23. Język angielski
24. Język wybrany: francuski, niemiecki, rosyjski
25. Matematyka z elementami statystyki
26. Metodologia badań
27. Mikrobiologia i higiena żywności
28. Nutrigenomika
29. Ogólna technologia żywnoÅ›ci
30. Organizacja i zarzÄ…dzanie
31. Podstawy żywienia człowieka
32. Polityka bezpieczeństwa żywnościowego
33. Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
34. Praktyki
35. Prawo żywnościowe
36. Procesy fermentacyjne w przetwórstwie miÄ™sa i mleka
37. Produkty mięsne
38. Produkty mleczarskie
39. Profilaktyka żywieniowa
40. Projektowanie Å›rodków spożywczych
41. Projektowanie technologiczne
42. Przechowalnictwo i opakowania żywności
43. Przedmioty humanistyczne : tyka, socjologia, historia wsi i rolnictwa
44. Przetwory owocowo-warzywne
45. Przetwórstwo zbóż
46. Rachunkowość
47. Seminarium dyplomowe
48. Specjalizacja dyplomowa:
specjalność: Dietetyka w żywieniu:
- Analiza żywności,
- Bioaktywne składniki żywności,
- Ocena i kształtowanie jakości żywności,
- Procesy fermentacji żywności ,
- Żywienie człowieka,
- Tradycyjne i regionalne produkty w żywieniu człowieka,
- Analiza w bezpieczeństwie żywności,
- Å»ywienie sportowców i ludzi aktywnych fizycznie,
- Tradycyjne produkty w żywieniu,
- Ekologiczne produkty w żywieniu,
- Techniki izolacji zwiÄ…zków biologicznie aktywnych,
- System ISO i TQM w bezpieczeństwie żywności,
- Suplementy diety,
- Produkcji fermentacji w żywieniu,
- Analiza ryzyka i zagrożenia żywności.
specjalność: Przetwórstwo żywnoÅ›ci:
- Przetwórstwo miÄ™sa i tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych,
- Przetwórstwo zbóż i termoplastyczna obróbka żywnoÅ›ci,
- Przetwórstwo grzybów, owoców i warzyw,
- Przetwórstwo mleka i reologia żywnoÅ›ci,
- Przemysłowa produkcja potraw,
- Przetwórstwo drobiu,
- Przetwórstwo ryb,
- Biotechnologia w mleczarstwie,
- Probiotyki w przetwórstwie miÄ™sa,
- Tradycyjne produkty żywnościowe,
- Analiza w bezpieczeństwie żywności,
- Przetwórstwo jaj,
- Termoplastyczna obróbka zbóż,
- Technologia cukiernictwa,
- Hydrokoloidy i reologia,
- Innowacyjne technologie przemysłu owocowo-warzywnego.
49. Statystyka stosowana
50. Systemy zapewnienia jakości
51. Technologia informacyjna
52. Technologia mięsa
53. Technologia młynarstwa i kaszarstwa
54. Technologia owoców, warzyw i grzybów
55. Technologia roślin przemysłowych i zielarskich
56. Technologia tÅ‚uszczów specjalnych
57. Technologie wÄ™glowodanów i tÅ‚uszczów
58. Tłuszcze specjalne w żywieniu
59. Toksykologia żywności
60. Towaroznawstwo żywności
61. WspóÅ‚czesne trendy w biotechnologii żywnoÅ›ci
62. WspóÅ‚czesne trendy w przetwórstwie surowców roÅ›linnych
63. WspóÅ‚czesne trendy w zapewnieniu bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci
64. WspóÅ‚czesne trendy w żywieniu czÅ‚owieka
65. Wychowanie fizyczne
66. Wykonanie i obrona pracy magisterskiej
67. Zafałszowania żywności
68. Żywność funkcjonalna
Przedmioty – dla kierunku: biotechnologia
1. Aspekty prawne i społeczne GMO
2. Bezpieczeństwo i ergonomia
3. Bezpieczeństwo i problemy etyczne w biotechnologii
4. Biochemia
5. Bioinformatyka
6. Biologia komórki
7. Biologiczne metody ochrony roślin
8. Biotechnologia medyczna
9. Biotechnologia roślin
10. Biotechnologia rozrodu zwierzÄ…t
11. Biotechnologia w diagnostyce i leczeniu zwierzÄ…t
12. Biotechnologia w ochronie środowiska
13. Biotechnologia żywnoÅ›ci i leków
14. Botanika
15. Chemia
16. Ekonomia
17. Ekonomika produkcji
18. Elementy biotechnologii żywnoÅ›ci i leków
19. Enzymologia
20. Europejska i światowa integracja gospodarcza
21. Fizjologia roślin
22. Fizjologia zwierzÄ…t
Fizyka z biofizykÄ…
23. Genetyka
24. Genetyka medyczna
25. Grafika inżynierska
26. Immunologia
27. Informatyka stosowana
28. Inżynieria i aparatura bioprocesowa
29. Język angielski
30. Język wybrany
31. Kultury in vitro zwierząt i roślin
32. Matematyka z elementami statystyki
33. Metodologia prac doświadczalnych
34. Metody biotechnologiczne w diagnostyce i analityce
35. Metody izolacji zwiÄ…zków biologicznie czynnych
36. Mikologia przemysłowa
37. Mikrobiologia
38. Mikrobiologia przemysłowa
39. Modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysÅ‚owych
40. Nutrigenomika
41. Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
42. Podstawy biologii komórki
43. Podstawy biotechnologii roślin
44. Podstawy biotechnologii zwierzÄ…t
45. Podstawy metabolizmu wtórnego
46. Podstawy projektowania
47. Polityka bezpieczeństwa żywnościowego
48. Practicum magisterskie (praca samodzielna studenta)
49. Praktyka programowa
50. Prawo gospodarcze
51. Prawo żywnościowe
52. Profilaktyka żywieniowa
53. Proteomika i peptydomika
54. Przedmiot humanistyczny
55. Seminarium dyplomowe
56. Seminarium dyplomowe
57. Specjalizacja dyplomowa
58. Statystyka stosowana
59. Suplementy diety
60. Systemy pomiaru i kontroli w bioinżynierii
61. Systemy zarządzania jakością w biotechnologii
62. Techniki analityczne w biotechnologii
63. Techniki molekularne
64. Technologia informacyjna
65. Technologie odpadów przemysÅ‚u spożywczego
66. Uwarunkowania geograficzne gospodarki żywnościowej
67. Wirusologia molekularna
68. Wybrane biologiczne metody ochrony roślin
69. Wychowanie fizyczne
70. Wykonanie i obrona pracy dyplomowej
71. Zafałszowania żywności
72. Zarys biotechnologii w leczeniu zwierzÄ…t
73. Zasady funkcjonowania firm biotechnologicznych
74. Żywienie człowieka zdrowego i chorego
75. Żywność specjalnego przeznaczenia