foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

18.10.2019

W dniu 26 września 2019 odbyły się warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie pt. „Daltoniści są wśród nas” oraz „Wykorzystanie światła w analizie żywności”. Warsztaty zostały przygotowane i poprowadzone przez dr hab. Monikę Sujkę prof. uczelni oraz dr hab. Urszulę Pankiewicz prof. uczelni oraz Doktorantkę Karolinę Nowosad. Zajęcia z zakresu  analizy sensorycznej składały się z krótkiego wykładu dotyczącego roli zmysłów w wyborze i ocenie produktów oraz z części praktycznej, w której uczestnicy badali sprawność zmysłów: wzroku, smaku i węchu, a także dokonali oceny jakości przygotowanych produktów. W ramach warsztatu uczniowie zapoznali się z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w analizie składników żywności.

 


« wstecz