foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

23.09.2019

17 września 2019 r. w hali półtechniki TECHNOLOGII ZBÓŻ zainstalowano nowy, laboratoryjny piec piekarniczy z wyposażeniem: komorą garowniczą i miesiarką. Piec HELIOS 4060/3 PRO wyprodukowany  został przez niemiecką firmę DEBAG, która posiada ponad 100-letnią tradycję w zakresie konstruowania i produkcji maszyn piekarniczych i jest światowym liderem wśród producentów pieców oraz urządzeń garowniczych. Trzy półki, o łącznej powierzchni wypiekowej 0,72 m2, umożliwiają jednoczesne prowadzenie trzech niezależnych wypieków różnych sortymentów pieczywa, w temperaturach do 260°C. Każda półka (hert) jest oddzielnie zasilana i posiada niezależny panel sterowania z możliwością zaprogramowania i zapisania 99 różnych programów pieczenia. Dodatkowo piec wyposażony jest w komorę garowniczą, umożliwiającą prowadzenie odroczonej fermentacji ciasta oraz odroczonego wypieku pieczywa. Zakres regulacji temperatury powietrza w komorze wynosi od  -20 do +40°C. Przygotowanie ciast o różnych konsystencjach jest możliwe dzięki, stanowiącej wyposażenie pieca, wielofunkcyjnej miesiarce z misą jezdną.

 

 

Pracownicy Jednostki, wraz z technologiem firmy DEBAG, przeprowadzili już wstępne testy nowo zakupionego sprzętu. Bez wątpienia można stwierdzić, że daje on szerokie możliwości zarówno w zakresie prowadzenia zajęć dydaktycznych, jak również podejmowania nowych wątków badawczych. Pracownikom Jednostki serdecznie gratulujemy, a studentom WNoŻiB życzymy, aby ćwiczenia z wykorzystaniem nowych urządzeń były prawdziwą przyjemnością i stanowiły inspirację do pogłębiania wiedzy z zakresu technologii piekarstwa.

 

 

 


« wstecz