foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Oferta

« wstecz

Potencjalne możliwości współpracy w obszarze rolno-spożywczym mogą dotyczyć:

1. Charakterystyki przechowalniczej artykułów rolno-spożywczych przy różnych zakresach wilgotności względnej powietrza (charakterystyka właściwości sorpcyjnych materiałów z fazy gazowej jak i wodnej; wyznaczanie izoterm sorpcji związków).

2. Nietypowych analiz chromatograficznych lub wykonywanych techniką voltamperometrii.

3. Opracowywania i oceny jakościowej dodatków do żywności typu „suplementów diety”.

4. Doskonalenia technik pozyskiwania substancji biologicznie aktywnych z surowców roślinnych.

5. Analizy jakościowej i ilościowej olejków eterycznych.

6. Monitoringu stężeń rtęci w żywności, produktach zielarskich, papierosach oraz badanie zawartości tego pierwiastka w organizmie człowieka i zwierząt w uwarunkowaniach środowiskowych.

7. Chromatograficznej oceny jakościowej ogrzewanych i przechowywanych tłuszczów z dodatkami stabilizującymi skład kwasów tłuszczowych.

8. Badania wpływu pulsacyjnego pola elektrycznego na zmiany przepuszczalności błony komórkowej drobnoustrojów (akumulowanie jonów nieorganicznych w komórkach i ich wpływ na aktywność wybranych enzymów).

 

 

Kontakt:

Kierownik katedry:
prof. dr hab. Jerzy Jamroz
tel. 81-462-33-30
e-mail
jerzy.jamroz@up.lublin.pl