« wstecz
DYDAKTYKA
PodrÄ™czniki i monografie dydaktyczne i naukowe przeznaczone dla studentów:
- Badora A. (red.), KozÅ‚owska-Strawska J., Chwil S., SkowroÅ„ska M. 2012. KsztaÅ‚towanie jakoÅ›ci i standaryzacja surowców roÅ›linnych. Cz. I i II. WUP, Lublin, 1-272.
- Badora A. 2011. Sorbenty mineralne w środowisku. Wybrane zagadnienia. WUP, Lublin,1-67.
- Filipek T. (red.), Kaczor A., Badora A., Krawiec Z. . 2002. Podstawy i skutki chemizacji Agroekosystemów. WAR, Lublin, 1-242.
- Filipek T. (red.)., Chwil S., DomaÅ„ska J., Kaczor A., KozÅ‚owska-Strawska J. 2006. Chemia rolna/ Podstawy teoretyczne i analityczne, WAR, Lublin, 1 – 282.
Przedmioty realizowane na kierunku towaroznawstwo:
1 Analityka produktów nieżywnoÅ›ciowych – I stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna - Prof. dr hab. A. Badora.
2. Metody badawcze surowców i produktów rolniczych – II stopieÅ„ (stacjonarne) – odpowiedzialna - Prof. dr hab. A. Badora.
3. Agrochemiczne czynniki ksztaÅ‚towania jakoÅ›ci plonów – II stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna – dr J. KozÅ‚owska-Strawska.
4. Ochrona Å›rodowiska – I stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna – dr M. SkowroÅ„ska.
Wszyscy pracownicy ZakÅ‚adu KsztaÅ‚towania JakoÅ›ci i Standaryzacji Surowców RoÅ›linnych maja zajÄ™cia także na ćwiczeniach w ramach wyżej wymienionych przedmiotów oraz okresowo na seminariach, a także na innych przedmiotach realizowanych w ramach Katedry Chemii Rolnej i Åšrodowiskowej UP w Lublinie.
Prace magisterskie i inżynierskie zrealizowane w latach 2007-2012:
Promotor: Prof. dr hab. Aleksandra Badora
Magisterskie:
- Wskaźniki jakoÅ›ci surowców roÅ›linnych w diecie sportowców – 2008.
- Jakość surowców roÅ›linnych w kontekÅ›cie wybranych zagadnieÅ„ CTBs – 2008.
- WpÅ‚yw selenu i oÅ‚owiu na wybrane wskaźniki jakoÅ›ci niektórych roÅ›lin uprawnych – 2008.
- WpÅ‚yw wybranych czynników Å›rodowiska na zarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… zbóż - 2009.
- ŹródÅ‚a i znaczenie substancji obcych w surowcach i produktach pszennych i kukurydzianych - 2010.
- ŹródÅ‚a i znaczenie substancji obcych w surowcach i produktach jÄ™czmiennych i gryczanych – 2010.
- ŹródÅ‚a metali szkodliwych w surowcach i produktach z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.).– 2011.
- ŹródÅ‚a akumulacji metali toksycznych w surowcach i produktach z pszenicy twardej (Triticum durum ) - 2011.
Inżynierskie:
- Wskaźniki jakoÅ›ci pszenicy i kukurydzy na tle zanieczyszczeÅ„ w Å›rodowisku – 2008.
- Wskaźniki jakoÅ›ci gryki i jÄ™czmienia na tle zmieniajÄ…cych siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemicznych gleby – 2008.
- UdziaÅ‚ wybranych produktów roÅ›linnych w strukturze spożycia jako źródÅ‚o zdrowotnoÅ›ci spoÅ‚eczeÅ„stwa polskiego - 2010.
- Sorbenty mineralne na polach produkcyjnych a wybrane wskaźniki jakoÅ›ci zbóż – 2012.
- Klasyfikacja i wymagania jakoÅ›ciowe kawy i herbaty w kontekÅ›cie zdrowia czÅ‚owieka – 2012.
- Gazy cieplarniane i ich wpÅ‚yw na jakość surowca roÅ›linnego – 2013.
Promotor: dr Jolanta Kozłowska-Strawska
Magisterskie:
- Wybrane cechy jakoÅ›ci nasion rzepaku uprawianego w warunkach zróżnicowanej zasobnoÅ›ci gleb Lubelszczyzny w siarkÄ™ – 2009.
- Wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna zbóż uprawianego w warunkach zróżnicowanej zasobnoÅ›ci gleb Lubelszczyzny w siarkÄ™ – 2010.
- Ocena zawartoÅ›ci żelaza w częściach konsumpcyjnych roÅ›lin uprawianych w warunkach zróżnicowanych gleb Lubelszczyzny – 2011.
- Ocena stopnia zaopatrzenia w siarkÄ™ roÅ›lin uprawianych w warunkach zróżnicowanego zakwaszenia gleby, na podstawie wartoÅ›ci stosunku N:S – 2011.
- Wybrane aspekty jakoÅ›ci roÅ›lin uprawianych na terenie województwa lubelskiego na podstawie zawartoÅ›ci miedzi w ich częściach konsumpcyjnych – 2012.
- Zawartość cynku i miedzi w jÄ™czmieniu jarym i rzepaku jarym nawożonym różnymi formami siarki” - 2013.
Inżynierskie:
- WpÅ‚yw dokarmiania dolistnego na plon ogólny oraz zawartość alfa kwasów w szyszkach chmielu – 2010.
- Å»ywność genetycznie modyfikowana – za i przeciw – 2010.
- Soja jako przykÅ‚ad roÅ›liny genetycznie modyfikowanej – cechy jakoÅ›ciowe – 2010.
- Produkcja żywnoÅ›ci w oparciu o roÅ›liny genetycznie modyfikowane – 2011.
- RoÅ›liny genetycznie modyfikowane – szansa dla rolnictwa, czy zagrożenia – 2011.
- Wybrane cechy jakoÅ›ci roÅ›lin genetycznie modyfikowanych i ich wpÅ‚yw na zdrowie konsumentów – 2012.
- TÅ‚uszcze pochodzenia roÅ›linnego – cechy jakoÅ›ciowe – 2012.
-
BiaÅ‚ka pochodzenia roÅ›linnego – cechy jakoÅ›ciowe i ich wpÅ‚yw na zdrowie konsumentów – 2013.
Promotor: dr Monika Skowrońska
Magisterskie:
- WpÅ‚yw nawożenia odpadami organicznymi na wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna kukurydzy – 2009.
- WpÅ‚yw odpadów z przemysÅ‚u rolno-spożywczego na wybrane wskaźniki jakoÅ›ci buraka cukrowego – 2009.
- OddziaÅ‚ywanie odpadów na zawartość metali ciężkich w roÅ›linach – 2011.
- WpÅ‚yw odpadów organicznych na zawartość metali ciężkich w roÅ›linach – 2011.
- OddziaÅ‚ywanie zewnÄ™trznej substancji organicznej na wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna kukurydzy – 2011.
Inżynierskie:
- Akumulacja azotanów w warzywach – 2010.
- Fitoremediacja gleb zanieczyszczonych metalami ciężkimi – 2010.
- WpÅ‚yw gazowych zanieczyszczeÅ„ powietrza na jakość roÅ›lin uprawnych – 2011.
Promotor: dr Stanisław Chwil
Prace magisterskie:
- Ocena podstawowych parametrów jakoÅ›ciowych plonu pszenicy ozimej w warunkach zróżnicowanego poziomu nawożenia azotem -2009.
- Analiza parametrów jakoÅ›ciowych roÅ›lin pastewnych uprawianych na cele paszowe - 2011.
- Ocena wybranych wskaźników jakoÅ›ci plonu rzepaku w warunkach zróżnicowanego nawożenia siarkÄ… – 2011.
- WpÅ‚yw dolistnego dokarmiania roÅ›lin na ksztaÅ‚towanie podstawowych parametrów jakoÅ›ciowych w plonie rzepaku ozimego - 2011.
Prace inżynierskie:
- Technologia uprawy rzepaku na cele energetyczne -2012.
Wszyscy pracownicy ZakÅ‚adu KsztaÅ‚towania JakoÅ›ci i Standaryzacji Surowców RoÅ›linnych sÄ… także promotorami prac magisterskich i inżynierskich studentów z innych kierunków studiów, na których Katedra Chemii Rolnej i Åšrodowiskowej prowadzi zajÄ™cia dydaktyczne.