Agro   Witamy na Wydziale Agrobioinżynierii!
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13

[ telefony kontaktowe ]




Dydaktyka

« wstecz

 

 

 

DYDAKTYKA

 

PodrÄ™czniki i monografie dydaktyczne i naukowe przeznaczone dla studentów:

  1. Badora A. (red.), KozÅ‚owska-Strawska J., Chwil S., SkowroÅ„ska M. 2012. KsztaÅ‚towanie jakoÅ›ci i standaryzacja surowców roÅ›linnych. Cz. I i II. WUP, Lublin, 1-272.

  2. Badora A. 2011. Sorbenty mineralne w środowisku. Wybrane zagadnienia. WUP, Lublin,1-67.

  3. Filipek T. (red.), Kaczor A., Badora A., Krawiec Z. . 2002. Podstawy i skutki chemizacji Agroekosystemów. WAR, Lublin, 1-242.
  4. Filipek T. (red.)., Chwil S., DomaÅ„ska J., Kaczor A., KozÅ‚owska-Strawska J. 2006. Chemia rolna/ Podstawy teoretyczne i analityczne, WAR, Lublin, 1 – 282.

 

Przedmioty realizowane na kierunku towaroznawstwo:

 

1 Analityka produktów nieżywnoÅ›ciowych – I stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna - Prof. dr hab. A. Badora.

 

2. Metody badawcze surowców i produktów rolniczych – II stopieÅ„ (stacjonarne) – odpowiedzialna - Prof. dr hab. A. Badora.

 

3. Agrochemiczne czynniki ksztaÅ‚towania jakoÅ›ci plonów II stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna – dr J. KozÅ‚owska-Strawska.

 

4. Ochrona Å›rodowiska – I stopieÅ„ (stacjonarne i niestacjonarne) – odpowiedzialna – dr M. SkowroÅ„ska.

 

Wszyscy pracownicy ZakÅ‚adu KsztaÅ‚towania JakoÅ›ci i Standaryzacji Surowców RoÅ›linnych  maja zajÄ™cia także na ćwiczeniach w ramach wyżej wymienionych przedmiotów oraz okresowo na seminariach, a także na innych przedmiotach realizowanych w ramach Katedry Chemii Rolnej i Åšrodowiskowej UP w Lublinie.  

 

 

Prace magisterskie i inżynierskie zrealizowane w latach 2007-2012:

 

 

Promotor: Prof. dr hab. Aleksandra Badora

 

Magisterskie:

  1. Wskaźniki jakoÅ›ci surowców roÅ›linnych w diecie sportowców – 2008.
  2. Jakość surowców roÅ›linnych w kontekÅ›cie wybranych zagadnieÅ„ CTBs – 2008.
  3. WpÅ‚yw selenu i oÅ‚owiu na wybrane wskaźniki jakoÅ›ci niektórych roÅ›lin uprawnych – 2008.
  4. WpÅ‚yw wybranych czynników Å›rodowiska na zarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… zbóż - 2009.
  5. ŹródÅ‚a i znaczenie substancji obcych w surowcach i produktach pszennych i kukurydzianych - 2010.
  6. ŹródÅ‚a i znaczenie substancji obcych w surowcach i produktach jÄ™czmiennych i gryczanych – 2010.
  7. ŹródÅ‚a metali szkodliwych w surowcach i produktach z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.).– 2011.
  8. ŹródÅ‚a akumulacji metali toksycznych w surowcach i produktach z pszenicy twardej (Triticum durum ) - 2011.

 

Inżynierskie:

  1. Wskaźniki jakoÅ›ci pszenicy i kukurydzy na tle zanieczyszczeÅ„ w Å›rodowisku – 2008.
  2. Wskaźniki jakoÅ›ci gryki i jÄ™czmienia na tle zmieniajÄ…cych siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemicznych gleby – 2008.
  3. UdziaÅ‚ wybranych produktów roÅ›linnych w strukturze spożycia jako źródÅ‚o zdrowotnoÅ›ci spoÅ‚eczeÅ„stwa polskiego - 2010.
  4. Sorbenty mineralne na polach produkcyjnych a wybrane wskaźniki jakoÅ›ci zbóż – 2012.
  5. Klasyfikacja i wymagania jakoÅ›ciowe kawy i herbaty w kontekÅ›cie zdrowia czÅ‚owieka – 2012.
  6. Gazy cieplarniane i ich wpÅ‚yw na jakość surowca roÅ›linnego – 2013.

 

 

Promotor: dr Jolanta Kozłowska-Strawska

 

Magisterskie:

  1. Wybrane cechy jakoÅ›ci nasion rzepaku uprawianego w warunkach zróżnicowanej zasobnoÅ›ci gleb Lubelszczyzny w siarkÄ™ – 2009.
  2. Wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna zbóż uprawianego w warunkach zróżnicowanej zasobnoÅ›ci gleb Lubelszczyzny w siarkÄ™ – 2010.
  3. Ocena zawartoÅ›ci żelaza w częściach konsumpcyjnych roÅ›lin uprawianych w warunkach zróżnicowanych gleb Lubelszczyzny – 2011.
  4. Ocena stopnia zaopatrzenia w siarkÄ™ roÅ›lin uprawianych w warunkach zróżnicowanego zakwaszenia gleby, na podstawie wartoÅ›ci stosunku N:S – 2011.
  5. Wybrane aspekty jakoÅ›ci roÅ›lin uprawianych na terenie województwa lubelskiego na podstawie zawartoÅ›ci miedzi w ich częściach konsumpcyjnych – 2012.
  6. Zawartość cynku i miedzi w jÄ™czmieniu jarym i rzepaku jarym nawożonym różnymi formami siarki”  - 2013.

 

Inżynierskie:

  1. WpÅ‚yw dokarmiania dolistnego na plon ogólny oraz zawartość alfa kwasów w szyszkach chmielu – 2010.
  2. Å»ywność genetycznie modyfikowana – za i przeciw – 2010.
  3. Soja jako przykÅ‚ad roÅ›liny genetycznie modyfikowanej – cechy jakoÅ›ciowe – 2010.
  4. Produkcja żywnoÅ›ci w oparciu o roÅ›liny genetycznie modyfikowane – 2011.
  5. RoÅ›liny genetycznie modyfikowane – szansa dla rolnictwa, czy zagrożenia – 2011.
  6. Wybrane cechy jakoÅ›ci roÅ›lin genetycznie modyfikowanych i ich wpÅ‚yw na zdrowie konsumentów – 2012.
  7. TÅ‚uszcze pochodzenia roÅ›linnego – cechy jakoÅ›ciowe – 2012.
  8. BiaÅ‚ka pochodzenia roÅ›linnego – cechy jakoÅ›ciowe i ich wpÅ‚yw na zdrowie konsumentów – 2013.

 

 

Promotor: dr Monika Skowrońska

 

Magisterskie:

  1. WpÅ‚yw nawożenia odpadami organicznymi na wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna kukurydzy – 2009.
  2. WpÅ‚yw odpadów z przemysÅ‚u rolno-spożywczego na wybrane wskaźniki jakoÅ›ci buraka cukrowego – 2009.
  3. OddziaÅ‚ywanie odpadów na zawartość metali ciężkich w roÅ›linach – 2011.
  4. WpÅ‚yw odpadów organicznych na zawartość metali ciężkich w roÅ›linach – 2011.
  5. OddziaÅ‚ywanie zewnÄ™trznej substancji organicznej na wybrane cechy jakoÅ›ci ziarna kukurydzy – 2011.

 

Inżynierskie:

  1. Akumulacja azotanów w warzywach – 2010.
  2. Fitoremediacja gleb zanieczyszczonych metalami ciężkimi – 2010.
  3. WpÅ‚yw gazowych zanieczyszczeÅ„ powietrza na jakość roÅ›lin uprawnych – 2011.

 


 

Promotor: dr Stanisław Chwil

 

Prace magisterskie:

  1. Ocena podstawowych parametrów jakoÅ›ciowych plonu pszenicy ozimej w warunkach zróżnicowanego poziomu nawożenia azotem -2009.
  2. Analiza parametrów jakoÅ›ciowych roÅ›lin pastewnych uprawianych na cele paszowe - 2011.
  3. Ocena wybranych wskaźników jakoÅ›ci plonu rzepaku w warunkach zróżnicowanego nawożenia siarkÄ… – 2011.
  4. WpÅ‚yw dolistnego dokarmiania roÅ›lin na ksztaÅ‚towanie podstawowych parametrów jakoÅ›ciowych w plonie rzepaku ozimego - 2011.

Prace inżynierskie:

  1. Technologia uprawy rzepaku na cele energetyczne -2012.

 

Wszyscy pracownicy ZakÅ‚adu KsztaÅ‚towania JakoÅ›ci i Standaryzacji Surowców RoÅ›linnych sÄ… także promotorami prac magisterskich i inżynierskich studentów z innych kierunków studiów, na których Katedra Chemii Rolnej i Åšrodowiskowej prowadzi zajÄ™cia dydaktyczne.