Poradnia Dietetyczna   Poradnia Dietetyczna
Menu

Budynek Centrum Sportowo-Rekreacyjnego UP w Lublinie, ul. Głęboka 31, Lublin. Wejście od ulicy Raabego, pok. 205 A mapa Lokalizacja



Sylwetki konsultantów

Konsultantki poradni dietetycznej

« wstecz

 

Mgr Katarzyna Banach

 

 

Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia magisterskie na kierunku „Żywienie człowieka i dietetyka”, a także studia podyplomowe „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych” prowadzone przez Warszawski Uniwersytet Medyczny. Swoją wiedzę regularnie poszerza poprzez aktywny udział w konferencjach naukowych i licznych szkoleniach. W obszarze jej zainteresowań znajduje się dietoterapia otyłości oraz rola edukacji żywieniowej w procesie redukcji masy ciała. Przez kilka lat była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków. Jest autorką kilkunastu artykułów naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Chętnie włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez  Lubelski Festiwal Nauki.  Jest współautorką cyklu wykładów otwartych „Absolutnie dietetycznie!”(2017 i 2018) prezentowanych podczas festiwalu. We współpracy z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Lublin prowadziła edukację żywieniową skierowaną do dzieci w wieku przedszkolnym. Aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia”, przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. 

 

 

 

Dr inż. Justyna Libera

 

 

Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka, analityki medycznej oraz psychodietetyki. Aktualnie uzupełnia swoją wiedzę na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Od 2012 roku współpracuje z jednostkami oświatowymi, nadzorując jadłospisy w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz prowadząc edukację żywieniową w tych placówkach. Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych dot. technologii żywności i żywienia. Od kilku lat włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez  Lubelski Festiwal Nauki czy Noc Uniwersytetów. Przygotowała i kierowała  kilkoma projektami, m.in.:  „Oszukać przeznaczenie, czyli jak mądrze schudnąć?” (2013), „Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych”(2014), „Detektywi żywności – czy wiesz co jesz?” (2015), „A może psychodietetyk? Czyli o psychologicznym wsparciu w procesie odchudzania” (2016) oraz „Absolutnie dietetycznie!” (2017 i 2018). Współpracuje z Polskim Stowarzyszeniem Dietetyków prowadząc warsztaty kulinarno-edukacyjne „Zielona Kraina” pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia, a także aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia”, przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.